Preview

Proceedings of the Kabardino-Balkarian State University

Advanced search

Study of the process of gelling of apple mass

https://doi.org/10.1234/2221-7789-2025-2-42-46

EDN: ZCCTSR

Abstract

The results of the study of the biochemical composition of the apple mass of the Golden Delicious and Idared varieties grown in the Kabardino-Balkarian Republic, before and after long-term storage (six months or more), at a temperature of +2–5 C are discussed. The processes of gelation and the possibility of obtaining gelatinous products with functional properties, taking into account the shelf life of the products and poststorage effects are studied. The content of vitamin C and pectin substances before and after long-term storage (six months or more) are determined.

About the Authors

Madina Bilyalovna Begieva
Kabardino-Balkarian State University named after Kh. M. Berbekov
Russian Federation

Professor of the Department of Organic Chemistry and High-Molecular Compounds at the Institute of Mathematics and Natural Sciences, Doctor of Chemistry, Associate Professor



Muzafar Amonovich Kambarov
Kabardino-Balkarian State University named after Kh. M. Berbekov
Russian Federation

Highly qualified specialist in the development and implementation of oil and gas projects.



Anzor Yurievich Paritov
Kabardino-Balkarian State University named after Kh. M. Berbekov
Russian Federation

 Candidate of Biological Sciences, Associate Professor



Arsen Mukhamedovich Kharayev
Kabardino-Balkarian State University named after Kh. M. Berbekov
Russian Federation

Doctor of Chemistry, Professor



Milana Khazritovna Begieva
Kabardino-Balkarian State University named after Kh. M. Berbekov
Russian Federation


References

1. Причко Т.Г. Сроки уборки и режимы хранения яблок с учетом сортовых особенностей: методические рекомендации. Краснодар: СКФНЦСВВ. 2018. 58 с.

2. Гурин А.В. Экономическая эффективность хранения плодов яблони в различных типах газовых сред // Пути реализации потенциала высокоплотных насаждений: материалы Международной дистанционной научной конференции агрономов. Самохваловичи: Ин-т плодоводства НАН Беларуси, 2008. С. 105–108.

3. Шаляпина И.П. Организационно-экономические аспекты совершенствования подсистемы хранения плодовой продукции // Теория и практика мировой науки. 2017. № 5. С. 59–63.

4. Глотко А.В. Пути повышения экономической эффективности производства и переработки яблок (на примере Республики Алтай): автореф. дис. ... канд. экон. наук. Барнаул, 2004. 18 с.

5. СТБ 2288-2012. Яблоки свежие поздних сроков созревания. Технические условия. Минск: Госстандарт, 2013. 12 с.

6. Дженеев С.Ю. Методические рекомендации по хранению плодов, овощей и винограда. Ялта: Ин-т виноградарства и вина «Магарач», 1998. 198 с.

7. Методы оценки и контроля витаминной обеспеченности населения / под ред. В.Б. Спиричева. М.: Наука, 1984. 98 с.

8. СанПиН 42-123-4717-88. Рекомендуемые (регламентируемые) уровни содержания витаминов в витаминизированных пищевых продуктах.

9. Руководство по методам анализа качества и безопасности пищевых продуктов / под ред. И.М. Скурихина, В.А. Тутельяна. М.: Брандес, 1998. 102 с.

10. ГОСТ 29186-91. Пектин. Технические условия. М.: Изд-во стандартов, 2014. 15 с.


Review

For citations:


Begieva M.B., Kambarov M.A., Paritov A.Yu., Kharayev A.M., Begieva M.Kh. Study of the process of gelling of apple mass. Proceedings of the Kabardino-Balkarian State University. 2025;15(2):42-46. (In Russ.) https://doi.org/10.1234/2221-7789-2025-2-42-46. EDN: ZCCTSR

Views: 6


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2221-7789 (Print)
ISSN 0000-0000 (Online)